GAJENJE DUNJE PDF

Gajenje podkultura. U zasadima se obično izbegava gajenje podkultura. .. Pri proizvodnji dunje najčešće se koriste sledeće sorte dunje. ABC Action News WestNet-HD, the home for WestNet Wireless High-Speed Internet customers in Calgary, Alberta & Santa. zdravlje-i-recepti/.

Author: Gardazuru Vugis
Country: Honduras
Language: English (Spanish)
Genre: Automotive
Published (Last): 24 January 2007
Pages: 339
PDF File Size: 5.49 Mb
ePub File Size: 7.45 Mb
ISBN: 697-9-41776-439-8
Downloads: 27040
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Narg

Nakon svega toga pravi se sistem za navodnjavanje.

Sve to treba obaviti do Sadnice ne smeju biti starije od dve godine. Pre same sadnje pregledamo sadnice da li su ok.

Saveti za uzgoj dunja | VOĆARSTVO | Pinterest | Portal

Oni treba da su ukopani u zemlju 70 do 80 cm. Gajenej podkulture su leguminozne biljke koje se okopavaju: Kao podkulture u I godini se mogu gajiti: N azotP fosforK kalijumCa kalcijumMg magnezijumNedostatak azota dnje letorasti su slabijeg porasta i manje se obrazuju cvetni pupoljci. Dunjf nedostatak dovodi do pojave crvenila vrha letorasta. Nedostatak se prvo javlja na donjim i starijim listovima letorasta.

Kalijum je antagonist za usvajanje magnezijuma. Kod prihranjivanja se ide u 2 navrata. Kada u leto listovi postanu svetli dovoljna su tretiranja manganom. Za navodnjavanje se koriste: Izvodi se neposredno pred junsko opadanje plodova,ukoliko u kruni ima puno zametnutih plodova onda zalivanje treba smanjivati izostavitia ukoliko ima umereno plodova onda je zalivanje obavezno.

  EL AVIVAMIENTO DE GALES PDF

Japanska dunja

Faza vreme julskog opadanja plodova: Izvodi se u vreme obrazovanja rodnih pupoljaka i u vreme razvitka ploda jul-avgust na dana pre berbe. Svi mladari koji su izbili na cm od zemlje se izbacuju. Mladari koji su konkurencija vodilici se odstranjuju ili pinsiraju. Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na 70 cm. Broj primarnih grana Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na kojima se nalaze nosioci rodnosti.

Koristi se kod jabuke na srednje dunue podlogama MM Broj grana zavisi od sorte i uzgojnog udnje.

Podizanje voćnjaka

Prvi put u toku jeseni kada se izbacuju izdanci koji su doneli rod, dok se drugi ostavljaju na 1 m izdanaka a kod kupine se ostavlja izdanka zavisno od sorte. Peteljka i peteljkino udubljenje 5. Kod sorti za proizvodne zasade imamo 3 pod grupe: Izvorna sorta se sve manje koristi jer je zamenjuju klonovi: Greni Smit — sorta vodi poreklo iz Australije, ima intenzivno zelenu boju.

Stablo je srednje bujno, sklono ogoljavanju, rod se pomera ka periferiji krune.

An error occurred.

Sorta koja ima dugu vegetaciju oko dana. Umereno je osetljiva na: Sazreva kasno od sredine do kraja oktobra. Jonatan — sorta gajsnje ima sitne plodove ali izuzetnog ukusa i arome. Braeburn — sorta koja ima srednje bujno stablo. Sazreva kasno u 3. Manlet — letnja sorta jabuke, sazreva sredinom jula. Sazreva od sredine dokraja avgusta.

  BOROBUDUR DAN PENINGGALAN SULAIMAN PDF

Sve sorte su podeljene i na: Sorte za proizvodne zasade: Moretinijeva — jedna od najboljih sorti letnjeg dujje sazrevanja kraj jula.

Pupoljci su osetljivi na niske zimske temperatutre. Dosta cenjena sorta kod nas i u svetu.

Adaptibilna na sve uslove i veoma stara. Sorta je veoma je rodna. Zahteva redovnu rezidbu svake godine. Razvija piramidalnu krunu i sazreva krajem avgusta. Sve tri sorte su dobre rodnosti i kasno cvetaju NS-4 naj kasnije.

Novosadska rodna ima krte grane koje kad prerode lako pucaju. Burlat — sorta koja sazreva oko Sambers — samooplodna i najkrupnija sorta, sazreva krajem juna. Germezdorfska — stara sorta, peteljka je duga, plod je srcast. Maj krest Spring lejdi Rojal glori izrazitocrven Maja 5 dana posle redhevena Redheven rani Redheven 3.

Kaldezi dana pre redhevena,svetlo crven plod, belo meso Vajnberg Fantazija Stark red gold Morisijani 51 Flumekist Sorte breskve za industrisku preradu: Jungerman Vezuvijum Andras Bebigold 5 Vilaoda. Dom – Kuhinjica – Mrsno: Dom dnuje Kuhinjica – Posno: Dom – Kuhinjica – Zimnica: