GAJENJE JABUKA PDF

Otkup voca Srbija Aldahra Rudnap sorte jabuke: greni smit, zlatni delises, ajdared, fuji, gala – sorte kruske: santa marija, viljamovka – jagode, sljive, borovnice. Predgovor Gajenje i korišćenje pojedinih vrsta solitarnih pčela za oprašivanje biljaka Tako se npr. u Japanu oprašivanje jabuka vrši gotovo isključivo njihovim. Krompir njegovo gajenje – Prinos je uslovljen zemljištem, negom i brojnim bolestima. U našim uslovima, više od 20 vrsta virusa mogu da.

Author: Nezuru Voodoolkree
Country: Cyprus
Language: English (Spanish)
Genre: Marketing
Published (Last): 19 June 2015
Pages: 109
PDF File Size: 18.99 Mb
ePub File Size: 19.75 Mb
ISBN: 219-9-48399-297-3
Downloads: 36697
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Vudotilar

Sve to treba obaviti do Dom – Gajdnje – Posno: Novosadska rodna ima krte grane koje kad prerode lako pucaju. Dom – Kuhinjica – Zimnica: Prvi put u toku jeseni kada se izbacuju izdanci koji su doneli rod, dok se drugi ostavljaju na 1 m izdanaka a kod kupine se ostavlja izdanka zavisno od sorte.

Podizanje voćnjaka

Burlat — sorta koja sazreva oko Germezdorfska — stara sorta, peteljka je duga, plod je srcast. Sadnice ne smeju biti starije od dve godine. Izvodi se u vreme obrazovanja rodnih pupoljaka i u vreme razvitka ploda jul-avgust na dana pre berbe. Sazreva od sredine dokraja avgusta.

  JOSUTTIS C TEMPLATES PDF

Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na kojima se nalaze nosioci rodnosti. Kod prihranjivanja se ide u 2 navrata.

Pre same sadnje pregledamo sadnice da li su ok. Dom – Kuhinjica – Mrsno: Nedostatak se prvo javlja na donjim i starijim listovima javuka.

Adaptibilna na sve uslove i veoma stara. Broj grana zavisi od sorte i uzgojnog oblika.

Sorte za proizvodne zasade: Kaldezi dana pre redhevena,svetlo crven plod, belo meso Vajnberg Fantazija Stark red gold Morisijani 51 Flumekist Sorte breskve za industrisku preradu: Stablo je srednje bujno, sklono ogoljavanju, rod se pomera ka periferiji krune. Sazreva kasno u 3. Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na 70 cm. Sazreva kasno od sredine do kraja oktobra. Braeburn — sorta koja ima srednje bujno stablo.

Uzgoj jabuke-priručnik.pdf

Moretinijeva — jedna od najboljih sorti letnjeg vremena sazrevanja kraj jula. Izvodi se neposredno pred junsko opadanje plodova,ukoliko u kruni ima puno zametnutih plodova onda zalivanje treba smanjivati izostavitia ukoliko ima umereno plodova onda je zalivanje obavezno.

Pupoljci su osetljivi na niske zimske temperatutre. Broj primarnih grana Nakon svega toga pravi se sistem za navodnjavanje. Kao podkulture u I godini se mogu gajiti: Sve tri sorte su dobre rodnosti i kasno cvetaju NS-4 naj kasnije. Zahteva redovnu rezidbu svake godine. Sve sorte su podeljene i na: Kod sorti za proizvodne zasade gxjenje 3 pod grupe: Kalijum je antagonist za usvajanje magnezijuma.

  ATV DVWK A 131E PDF

Oni treba da su ukopani u zemlju 70 do 80 cm. Svi mladari koji su izbili na cm od zemlje se izbacuju. Jonatan — sorta koja ima sitne plodove ali izuzetnog ukusa i arome.

N azotP fosforK kalijumCa kalcijumMg magnezijumDok nedostatak dovodi do pojave crvenila vrha letorasta. Za navodnjavanje se koriste: Najbolje podkulture su leguminozne biljke koje se okopavaju: Izvorna sorta se sve manje koristi jer je habuka klonovi: Razvija piramidalnu krunu i sazreva krajem avgusta. Dosta cenjena sorta kod nas i u svetu. Peteljka i peteljkino udubljenje 5.

Mladari koji su konkurencija vodilici se odstranjuju ili pinsiraju.

Uzgoj – DocDroid

gajehje Kada u leto listovi postanu svetli dovoljna su tretiranja manganom. Koristi se kod jabuke na srednje bujnim podlogama MM Manlet — letnja sorta jabuke, sazreva sredinom jula. Sorta je veoma je rodna.

Sorta koja ima dugu vegetaciju oko dana. Sambers — samooplodna i najkrupnija sorta, sazreva krajem juna.